Frågor & Svar

Här hittar du svaren på några vanliga frågor om projektet Hopeful. Om du inte hittar svaret på just din fråga är du välkommen att höra av dig till oss via formuläret intill.

Vad är Hopeful?

Hopeful är ett långsiktigt projekt med hjärta och framtidstro som drivs av Erikslund Shopping Center, IKEA Västerås, here4U och Västerås stadsmission. Hopeful är ett sätt att stödja och skapa nya och fler möjligheter för here4U och Västerås stadsmission att hjälpa ungdomar och utsatta människor.

Vi gör det bland annat genom skapa mötesplatser och aktiviteter i Erikslund Shopping Center men också genom webbsidan www.hopeful.nu där Västeråsare på ett enkelt sätt kan visa sitt engagemang och stödja projektet Hopeful.

Hopeful ska skapa hopp hos människor och ta tillvara varje individs inneboende färdigheter och drivkrafter.

Varför engagerar sig Erikslund Shopping Center och IKEA Västerås i Hopeful?

Erikslund Shopping Center och IKEA Västerås har som ambition att vara verksamma i lokalsamhället, inte bara på ett kommersiellt plan utan även genom engagemang i sådant som utvecklar lokalsamhället i stort.

Hopeful är ett projekt där vi tillsammans med våra medarbetare, kunder, samarbetspartners och andra aktörer kan manifestera våra värderingar och stötta positiva lokala initiativ som gör skillnad. Vi tror också den här typen av externt engagemang intresserar ännu fler att vilja jobba hos oss.

Vilka är de som ska nås av Hopeful och vad kan de göra?

Hopeful ska nå företag och Västeråsare som på olika sätt vill bidra med pengar, tid eller engagemang för att lokala aktörer som Here4u och Västerås Stadsmission ska kunna skapa möjligheter att hjälpa fler.

Hopeful vill väcka hopp, såväl hos dem får stöd som hos Västeråsarna som får möjlighet att hjälpa till lokalt. Istället för frustration och osäkerhet över hur du som privatperson kan hjälpa till får du ett konkret lokalt alternativ som du kan stötta. Du får också en garanti för att stödet omsätts i konkreta aktiviteter.

Vad sker det för aktiviteter inom ramen för Hopeful?

Hopeful ska bland annat finansiera fler toleransutbildningar som hålls av here4U och ge Västerås Stadsmission ännu bättre möjligheter att hjälpa fler utsatta människor.

I samarbete med Ikea så byggs ett hopeful-torg där människor kan få olika typer av hjälp och stöd av personer från here4U som till exempel läxhjälp eller hjälp med att fylla i blanketter.

Vad gör here4U och Västerås Stadsmission?

here4U och Västerås Stadsmission står för expertkunskapen i Hopeful kring vilka åtgärder som fungerar bäst för att hjälpa och utveckla människor.

Here4U jobbar med unga människor och för att ge dem verktyg för personlig utveckling, till exempel genom deras toleransutbildningar. Västerås Stadsmission ger utsatta människor mat, tak över huvudet samt och en ny chans. De jobbar också med flera andra angelägna projekt, som till exempel ett kvinnofridsprojekt.

Hur mycket pengar ger Hopeful till here4U och Västerås Stadsmission?

Hur mycket pengar det blir får vi utvärdera under projektets gång. Projektet är långsiktigt och kommer att utvecklas under minst tre års tid.

På webbsidan hopeful.nu kan du från och med vecka 43, 2016 köpa profilprodukter där överskottet går direkt till here4U och Västerås Stadsmission. För varje sålt presentkort till Erikslund Shopping Center skänker vi en krona till Västerås Stadsmission och en krona till here4U. Tack vare detta får 10 fler elever per år möjlighet att gå here4U:s toleransutbildning. Dessutom får 3-5 fler personer per år möjlighet till arbetsträning tack vare samarbetet mellan IKEA Västerås och Västerås Stadsmission.

Hur kommer man som Västeråsare märka av Hopeful-projektet?

Projektet kommer att synas på stortavlor och platser i Erikslund Shopping Center, men också på bussar, busshållplatser och digitala skyltar runt om i Västerås. Som besökare på Erikslund Shopping Center hittar du ytor med mer information om Hopeful och på webbsidan hopeful.nu hittar du aktuell information om projektet.

I samarbete med IKEA Västerås så byggs ett hopeful-torg där människor kan få olika typer av hjälp och stöd av personer från here4U och Västerås Stadsmission.

Vad kostar kampanjen och kan ni inte skänka summan direkt till organisationerna istället?

Erikslund Shopping Center satsar en del av våra befintliga marknadsföringsresurser för att vi genom hopeful vill stödja here4U och Västerås Stadsmission viktiga arbete i lokalsamhället. Deras verksamheter bygger till stor del på bidrag från Västeråsarna. Vi hoppas och tror att kampanjen leder till Västeråsarna i ännu högre grad kan och vill bidra till dessa organisationers arbete för ungdomar och utsatta människor.

Vad är toleransutbildningen för något?

Det är en utbildning för unga där man drar lärdom av historien för att motverka och förebygga intolerans. Utbildningen bidrar till att stärka demokrati, tolerans och respekt för mänskliga rättigheter. Läs mer om toleransutbildningen här!

Hittar du inte svaret på din fråga?

Om du inte hittar svaret på din fråga eller fundering är du välkommen att höra av dig till oss så återkommer vi till dig så fort som möjligt.